Scroll to top
© 2021, asociatia satelit | satellite group, All right reserved.

„Mări sub pustiuri” 2016, o cercetare a corespondenței dintre părinții artistului între anii 1975-1983, arhiva personală

Tatăl meu a plecat la lucru ca inginer constructor în Siria între 1975-1978 și în Irak între 1980-1983. Mare parte din corespondența sa cu familia, acte de serviciu, ordine de deplasare, fotografii realizate în aceste perioade s-au păstrat în arhiva familiei. Am început să revin mai sistematic asupra acestei arhive odată cu proclamarea Statului Islamic, fiindcă ecourile istoriilor orale ce îmi marcaseră copilăria rezonau tot mai mult cu numele locurilor în care se desfășura conflictul din Siria și Irak. Am încercat să mă documentez și să înțeleg contextul istoric, politic și economic în care a plecat la lucru tatăl meu în străinătate, ca mii de alți români din acea perioadă. Revizitarea corespondenței și a fotografiilor de familie mi-a permis să reconstruiesc într-o cheie personală și afectivă o imagine mai amplă, trasând paralele, pe de o parte, între exodul forței de muncă din România Socialistă din anii ‘70 și “80 către Orientul Mijlociu și Nordul Africii și migrația de după 1989 către Occident, iar pe de altă parte, o paralelă între demantelarea industriei românești predecembriste și destrămarea țesuturior sociale din anii ‘90-2000 și distrugerea moștenirii unei colaborări internaționale ce avea în vedere ridicarea nivelului economic al țărilor subdezvoltate și în curs de dezvoltare.

Dan Acostioaei (n. 1974) trăiește și lucrează la Iași. Este artist vizual și cadru didactic la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale societății românești în tranziție și asupra granițelor ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice în fostul bloc estic. A expus în diverse contexte precum: „Întâlniri cu arta”, Bienala de Artă Contemporană Art Encounters, Timișoara (2019), „Southern Constellations: The Poetics of the Non-Aligned”, Museum of Contemporary Art Metelkova (+MSUM), Ljubljana, Slovenia (2019) „În vremuri de speranță și neliniște”, MNAC București (2015), „Laughter and Forgetting”, Festivalul de artă Bucharest Art Week, București (2015), „Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania”, Motorenhalle, Dresda, Germania (2015), „Between Democracies 1989-2014 – Remembering, narrating and reimagining the past in Eastern & Central Europe and South Africa„, Johannesburg, Constitution Hill, Africa de Sud (2015), MPRA The School of Kyiv, Bienala de la Kiev (2015), „One Sixth of the Earth – Ecologies of Image”, MUSAC, Leon (2012), „Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009”, Reina Sofia, Madrid (2010), „Illuminations”, Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007).