Scroll to top
© 2021, asociatia satelit | satellite group, All right reserved.

Inițiative artistice independente

Imagini din timpul prezentărilor organizate în cadrul proiectului Inițiative artistice independente: Prezentări și dezbateri în sfera publică din Iași, satelit, 2019

Inițiative artistice independente: Prezentări și dezbateri în sfera publică din Iași

În perioada august-decembrie 2019, asociația a implementat proiectul cultural denumit „Inițiative artistice independente: Prezentări și dezbateri în sfera publică din Iași”, în urma obținerii unei finanțări nerambursabile de la primăria Municipiului Iași.
Proiectul, conceput ca un episod introductiv în activitatea asociației, a constat în organizarea unei serii de prezentări publice și elaborarea unor texte în format Q&A, susținute de reprezentanți ai câtorva organizații/ instituții/ artist run spaces care își desfășoară activitatea în sfera artei contemporane în România. Scopul a fost acela de a urmări și a discuta împreună posibilități de auto-organizare ale artiștilor și operatorilor culturali pentru a avea activitate constantă în domeniul de specialitate, având ca punct de plecare prezentarea traiectoriilor și biografiilor profesionale ale inițiatorilor organizațiilor invitate, și activitatea artistică și culturală diversă realizată de aceștia. Proiectul a contribuit și la facilitarea unei mai bune înțelegeri a istoriei și a contextului cultural din ultimii 10 ani în România, între specialiști și publicul general.

Printre alții, participanții au fost membri ai unor organizații înființate de către artiști din domeniul artelor vizuale (artist-run spaces) care au dezvoltat aceste inițiative și formule de producție din dorința de a păstra o constanță a creației și a muncii remunerate în domeniul artistic.

Proiectul a fost realizat cu contribuții și participări din partea: Sandwich (spațiu de artă, București), Aici Acolo Pop Up Gallery (artist run space, Cluj-Napoca), Lateral ArtSpace (artist run space, Cluj-Napoca), CORNER fotbal + societate (proiect editorial, București), Asociația Colectiv A (Cluj-Napoca), Solitude Project (București), Matca artspace (artist run space, Cluj-Napoca), Asociația Satelit (Iași).

De asemenea, proiectul a fost organizat în parteneriat cu tranzit.ro/ Iași, Colectiv A Cluj și Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.

Alexandru Muraru (Matca artspace, Cluj-Napoca), artist plastic, membru fondator și curator la Matca artspace. Locuiește și lucrează în Cluj-Napoca. A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj și la Universitatea Babeș Bolyai, la secția de studii clasice. A participat în expoziții personale sau de grup și la cursuri de formare în domeniul curatoriei artistice.

Matca artspace este un spațiu independent gestionat și curatoriat de trei artiști vizuali din Cluj-Napoca de la începutul anului 2017 până în prezent. În cadrul proiectelor ce le desfășoară, urmărește să repereze felul în care arta se formulează în prezent, în special pe plan local, având că motivație integrarea în spațiul vizibil a unor practici care reflectă posibilitățile de dezvoltare și reflecție ale artiștilor într-un timp în care valorile se modelează și remodelează constant. Prin organizarea de evenimente periodice, inițiativa propune să investigheze producția vizuală contemporană prin prisma elementelor și a contextelor ce stau la baza creației artistice. O altă miza importantă a spațiului este aceea de a parcurge un rol de instrument de cercetare în artă locală din Cluj, care aduce în contact publicul cu artiștii și creează un dialog non-ierarhic între artiștii tineri și cei consacrați.

– (Matca artspace)

Dana Andrei și Sorin Popescu (CORNER fotbal + societate, București) lucrează ca duo din 2013, iar din 2015 editează revista CORNER fotbal și societate împreună cu Raluca Voinea, o publicație despre aspectele politice ale fotbalului și implicațiile extinse ale scenei sportive. Proiectul lor Nu avem ce face cu moștenirea aceasta s-a concretizat într-o expoziție solo în septembrie 2015 la Atelier 35 în București. Își folosesc sau dau la o parte studiile de cibernetică, istoria artei și farmacie pentru a cerceta subiecte precum economia supravegherii, cultura pop sau discursul public.

CORNER fotbal + societate este o publicație periodică interdisciplinară, un demers editorial care pornește de la fotbal și contextul mai complex al acestuia, atît contemporan cît și istoric. Formatul hibrid al revistei implică un spațiu de expunere și expresie unde sunt invitați artiști, teoreticieni, scriitori și materialele publicate aduc în prim plan subiecte puțin (re)prezentate, teoretizează diverse aspecte ale fotbalului și urmăresc evoluția și determinările sale sociale. Proiectul intersectează fotbalul cu diverse mecanisme de producere a cunoașterii vizînd abordări dinspre antropologie, artă, arhitectură, economie, cultură pop, subculturi, relația dintre individ, grup și societate, studiul culturii corpului, studiul limbajului urmărind aspecte mai puțin discutate precum organizarea pe orizontală, reprezentarea minorităților, relațiile de gen și altele. Revista CORNER este construită ca o alternativă a publicațiilor de consum din sport și ca o formă complementară pentru publicațiile de artă contemporană.

– (CORNER fotbal + societate)

Flaviu Rogojan (Aici Acolo Pop Up Gallery, Cluj-Napoca) (n.1990) este artist, curator și membru fondator al Aici Acolo Pop Up Gallery. În timpul studiilor a fost coordonator al Ataș Project Space, un proiect de spațiu expozițional pentru studenți, realizat în cadrul Asociației Studenților Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. Din 2015 coordonează proiectele Aici Acolo Pop Up Gallery, evenimente ce transformă spații abandonate sau nefolosite din Cluj-Napoca în spații de artă, cu un accent pe expoziții de artă contemporană ale artiștilor tineri. În paralel cu rolul de manager cultural și curator în cadrul Aici Acolo și altor proiecte, lucrează și ca artist vizual. Lucrările sale folosesc referințe din tehnologie, jocuri video și cultura online pentru a pune întrebări despre societate și cultură, atât în viața noastră online cât și offline.

Aici Acolo Pop Up Gallery este un proiect fondat de prieteni, artiști și curatori. Din 2015 organizează expoziții de artă contemporană în spații abandonate sau nefolosite din Cluj-Napoca. Proiectul activează spații adesea trecute cu vederea, uitate sau inaccesibile publicului, și le transformă în spații temporare de artă, deschise publicului. Expozițiile de scurtă durată, deschise timp de o săptămână sau evenimente de o seară, oferă o alternativă la instituțiile de artă locale, printr-un program curatorial construit pe promovarea artiștilor emergenți. Din 2018 Aici Acolo complementează programul expozițional cu workshop-uri pentru artiști tineri și alte proiecte ce susțin scena tânără de artă contemporană.

– (Aici Acolo Pop Up Gallery)

Miki Braniște (Colectiv A, Cluj-Napoca) este manager cultural și curator pentru proiecte interdisciplinare, președintele asociației Colectiv A din Cluj. A fost directorul festivalului TEMPS D’IMAGES din Cluj din 2008 până în 2017. Între 2009 și 2016 a fost membră a board-ului de conducere a spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule participând activ la strategia acestui loc până în 2019. De asemenea, Miki este curator pentru programul de artele spectacolului la Fabrica de Pensule. În noiembrie 2015 a primit titlul de “Chevalier des Arts et des Letts” de la Ministerul Culturii din Franța pentru activitatea sa de sprijinire a sectorului artelor spectacolului independent din România. Miki este interesată de artă ca instrument abil în procesele de dezvoltare a comunităților. Preocupată de transformările economice, social-politice și de mediu care apar în cadrul societății globale, ea este implicată în proiecte împreună cu artiștii inspirați de nevoia de a re-imagina viitorul nostru.

Colectiv A este un ONG cultural membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Colectiv A a organizat timp de zece ediții festivalul internațional de artele spectacolului și imagine video, Temps d’images iar din anul 2012 până în anul 2018 a organizat proiectul comunitar de LaTerenuri Spațiu Comun în Mănăștur. Prin activitatea sa, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale locale prin laboratoare de cercetare, workshop-uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice, proiecte culturale participative etc. În prezent este interesată de crearea unor condiții de cercetare interdisciplinară pentru artiști independenți, aflați la diferite vârste, condiții care să faciliteze dezvoltarea profesională prin îmbinarea diferitelor metodologii din diverse domenii științifice cu practica procesului creativ. Colectiv A participă în mod activ la dinamica și dezvoltarea scenei artistice clujene prin proiectele pe care le propune. În anul 2016 Asociația Colectiv A a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru activare interdisciplinară. De asemenea, este membră în rețeaua IETM și a fost partener activ în rețeaua Eastern European Performing Arts Platform.

– (Colectiv A)